Rólunk

 

Horváth Péter
stúdióvezető
Email
Tóth Balázs
operatőr, vágó
Email
       

Makkai Zsanett
riporter operatőr
Email

Antal Annamária
bemondó
 

 
 
 

 

 

Történet

A Füzesabonyi Városi Televízió 1994 decemberében kezdte meg működését. Létrehozói a Városi Művelődési Központ munkatársai voltak. Az induláskor a technikai hátteret mindössze egyetlen S-VHS rendszerű kamera jelentette, a műsorok legyártása az Eszterházy Károly Főiskola stúdiójában történt bérmunkában. 1995 márciusában megtörténtek azok a technikai beruházások-S-VHS editáló, kép-és hangkeverő berendezések megvásárlásával- amelyek megteremtették a helyi műsorkészítés alapjait. A Városi Televízió eleget téve az 1996. évi rádiózásról és televíziózásról szóló I. törvény követelményeinek megfelelően átalakult közhasznú társasággá, így önálló jogi személlyé vált.
1998 januárjában jelentős előrelépést tett a televízió, kiépült a stúdió és a vezérlő és vágószoba. 2002-től a műsorkészítés a legmodernebb digitális technikával történik. A Városi Televízió kábelen sugározza műsorait, amely a település mintegy 1500 lakásában fogható.

Személyi feltételek

Az induláskor a Városi Művelődési Központ munkatársai- 3 fő felsőfokú és 1 fő középfokú /technikus / végzettségű személy- vettek részt a műsorkészítésben.
A VTV szerkesztősége -a napi adások elindításakor-jelentősen kibővült az 1998-99 közötti időszakban. Akkor öt intézményi dolgozó és négy külső munkatárs készítette a műsorokat.
Jelenleg három "belsős" és ugyanennyi külsős látja el az aktuális feladatokat.

Műsorszerkezet

A kezdetekkor heti egyszeri alkalommal a Heti Krónika címűmagazinműsorral jelentkezett a Városi Televízió. A későbbiekben fokozatosan bővült a műsorkínálat a Sportsávval-amiben a helyi sporteseményekről készült közvetítések szerepeltek-és a Képmutató címűkulturális ajánlóműsorral. A Városi Televízió az indulástól kezdve vágatlan formában közvetíti a testületi üléséket. 1998 - tól megindult a napi híradó- az 5X7- készítése. /Először a megyében! /
A hétperces hírműsor legyártása napi öt-hat órát vett igénybe a munkatársaktól.
1999 őszétol a létszámcsökkenés miatt fel kellett adni a napi híradózást. A Városi Televízió többször is jelentkezett rendkívüli élő adásokkal, fórumokkal amikor a polgárok életét meghatározó események zajlottak a településen. /országgyűlési-helyhatósági választások, árvíz stb./
2004 májusában a televízió munkatársai tanulmányi körúton jártak az Egyesült Államokban, melyről kisfilm is készült:
Tanulmányúton az Egyesült Államokban.

Ma egy állandó műsorral jelentkezik, hétfő este a Heti Krónika nyújt naprakész információkat a Füzesabonyi események feldolgozásával. A Magazin Plussz című műsor a település kulturális rendezvényeit közvetíti. A város rangos sport eseményeit is (pl. Dobó Kupa) sugározza a televízió a Sportsáv-ban. Emellett reklám, portréfilm illetve katonai dokumentumfilm készítéssel foglalkoznak a televízió munkatársai.

Eredmények

A Városi Televízió jelenleg az egri és a gyöngyösi tévék mögött a megye harmadik televíziója. /Holott az anyagi és személyi lehetőségek meg sem közelítik a megye legnagyobb városaiban működő két televízióét!/. Ez a szakmai színvonal a műsorkészítők szellemi tőkéjének köszönhető. A szakmai szintet jelzi az is, hogy a televízió munkatársai rendszeresen bedolgoznak a Magyar Televízió Regionális Szerkesztőségének, valamint közreműködtek az MTV Főtér című magazinműsorának heves megyei településeket bemutató adásaiban is.
2003-ban elnyerve a Honvédelmi Minisztérium pályázatát 2 X 30 perces film készült a külföldön szolgáló magyar
katonákról,Misszió címmel. A sorozatot 2004 április 13-14-én mutatta be a Magyar Televízió. Ezt a filmet a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főigazgatósága benevezte a Rómában 2004 novemberében megrendezésre kerülő "Eserciti e Popoli" (Hadsereg és Társadalom) elnevezésű nemzetközi filmfesztiválra.
A szerkesztőség kétszer nyert el országos díjat, először 1996-ban az Országos Videó-fesztiválon az Ösvények címűportréfilm kapott különdíjat, majd '98 -ban a TV2 mellett elnyerte a Magyar Vöröskereszt Médiadíját.
2005-ben Egri Vitézek címmel a televízió munkatársai egy katonai dokumentumfilmet készítettek, melyben az Egri Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj kiképzését mutatják be. A filmet a Magyar Televízió is műsorára tűzte, valamint nyolc perces rövidített változata 2006 októberében látható lesz a Római Független Filmfesztiválon. 2006 decemberében készült el az "Arcok a seregből" című portréfilm.